Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Φαφουλάκης Φραγκίσκος - Γενικός χειρουργός

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc
Γενικός χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
παθήσεις του παχέος εντέρου και καρκίνος

Η συγγραφέας Υγείας και Δημοσιογράφος, Ιωάννα Λάκα συνάντησε τον Γενικό Χειρουργό Φραγκίσκο Φαφουλάκη και συζήτησαν για τις παθήσεις του παχέος εντέρου και τον καρκίνο.

ΕΡ. Πείτε μας γιατρέ ποια συμπτωματολογία του εντέρου μπορεί να μας ανησυχήσει;

ΑΠ. Αρχικά οποιαδήποτε ενόχληση είναι αξιοπρόσεχτη για όλο μας το σώμα, πόσο μάλλον για το έντερο. Τα συμπτώματα των παθήσεων του παχέος εντέρου που πρέπει να μας ανησυχήσουν ποικίλουν. Μπορεί να είναι μία ενόχληση διαφορετική που επιμένει. Διάρροια ή δυσκοιλιότητα, που διαρκεί για αρκετές μέρες. Αιμορραγία στα κόπρανα. Αδυναμία, κόπωση αλλά και ακούσια απώλεια βάρους.

ΕΡ. Ισχύει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς;

ΑΠ. Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για έναν αρκετά δημοφιλή καρκίνο σε άντρες και γυναίκες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο συχνότερος καρκίνος του πεπτικού συστήματος, ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες.

ΕΡ. Τα συμπτώματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ποια είναι;

ΑΠ. Είναι παρόμοια με όσα αναφέραμε δηλαδή, μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα. Αλλαγή στις συνήθειες αφόδευσης. Επιμένουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Απώλεια βάρους ή αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως μόλις παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά που αναφέραμε είναι καρκίνος. Μπορεί να πρόκειται για παροδική μη ανησυχητική κατάσταση. Για αυτό μόλις παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό, καλό είναι να συμβουλευτούμε αμέσως έναν ειδικό. Να τονίσω πως τα ανησυχητικά  συμπτώματα επιμένουν για αρκετό καιρό.

ΕΡ. Άρα μας παροτρύνετε σε έναν ειδικό γιατρό.

ΑΠ. Μόλις ο προσωπικός σας γιατρός αντιληφθεί το παραμικρό, τότε σας παραπέμπει σε ειδικό ιατρό, για πιο εξειδικευμένη διάγνωση.  Ο ειδικός ιατρός λαμβάνοντας το ιστορικό της υγείας σας, θα πραγματοποιήσει αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι η δακτυλική εξέταση του εντέρου, αναλύσεις αίματος και κοπράνων και η ακτινογραφία θώρακος.  Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να ακολουθήσουν και συνήθως είναι: η πρωκτοσκόπηση/σιγμοειδοσκόπηση, η κολονοσκόπηση, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

ΕΡ.  Ποιοι παράγοντες «βοηθούν» την ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου;

ΑΠ. Σίγουρα η κακή διατροφή και η παχυσαρκία είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Η έλλειψη άσκησης επίσης. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία, συνήθως μιλάμε για άτομα άνω των 50 ετών. Μην ξεχνάμε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Όπως επίσης και το οικογενειακό ιστορικό (συγγενών πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών). Για αυτό υπενθυμίζουμε πάντα τον προληπτικό έλεγχο, ειδικά σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό οικογενειακό ιστορικό.

ΕΡ. Είναι ένας καρκίνος που θεραπεύεται;

ΑΠ. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τύπους καρκίνου, η πιθανότητα πλήρους ίασης εξαρτάται από το πόσο έχει προχωρήσει ο καρκίνος από τη στιγμή που διαγιγνώσκεται. Η Χειρουργική επέμβαση είναι από τις καλύτερες λύσεις, όπου αφαιρούμε  το τμήμα του εντέρου που περιέχει τον καρκίνο. Αναλόγως όμως την περίπτωση και το στάδιο του καρκίνου έχουμε στη διάθεσή  μας και συνδυασμό θεραπειών όπως (Χημειοθεραπεία, Ακτινοθεραπεία, Βιολογικές θεραπείες…).

Copyright © 2024 fafoulakis.gr

  Powered by