Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Φαφουλάκης Φραγκίσκος - Γενικός χειρουργός

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc
Γενικός χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Νοσογόνος Παχυσαρκία

Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία;
Πρόκειται για μία σοβαρή και χρόνια πάθηση, κατά την οποία παρατηρείται συσσώρευση λίπους και αυξημένο βάρος. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος και έχει καταρχήν σχέση με την αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, την κατανομή των γευμάτων, τα περιστασιακά γεύματα, την καθιστική ζωή και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητος. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει επίσης η γενετική προδιάθεση καθώς και ψυχολογικές και κοινωνικές συνιστώσες.
Σε σπάνιες περιπτώσεις η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε μερικές κληρονομικές παθήσεις του μεταβολισμού.

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;
Για να μπορέσουμε να ορίσουμε αντικειμενικά την παχυσαρκία και την βαρύτητά της, χρησιμοποιούμε διάφορους δείκτες, με πιο απλό τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή BMI είναι το πηλίκο της διαιρέσεως του σωματικού βάρους σε κιλά δια του ύψους σε μέτρα στο τετράγωνο. Ασθενείς με BMI> 30 θεωρούνται παχύσαρκοι.
Νοσογόνος ορίζεται η παχυσαρκία όταν το ΒΜΙ είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 40 ή μεγαλύτερο ή ίσο του 35 παρουσία συνοδών παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Ποια είναι η θέση της χειρουργικής θεραπείας στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας;
Όταν η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται νοσογόνος, τότε η χειρουργική θεραπεία αποκτά πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπισή της. Οι παχύσαρκοι ασθενείς στην πλειοψηφία τους έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να χάσουν βάρος με διάφορες συντηρητικές μεθόδους. Η αποτυχία στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση αυτής της απώλειας τους εξουθενώνει σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά. Όταν προσέρχονται στον χειρουργό οι ασθενείς αυτοί είναι απογοητευμένοι, αλλά συνήθως και αποφασισμένοι να λύσουν αυτό το μεγάλο τους πρόβλημα και να αλλάξουν τη ζωή τους. Η βαριατρική χειρουργική είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, στη μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτής της απώλειας και στη βελτίωση ή και ίαση των συνοδών νοσημάτων.

Ποιες είναι οι συχνότερες επεμβάσεις που γίνονται για την παχυσαρκία;
1.Τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου
2.Επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy)
3.Γαστρική παράκαμψη κατά Roux en Y(γαστρικό bypass)
4.Χολοπαγκρεατική εκτροπή

Ποια είναι η πιο αξιόπιστη και πιο αποτελεσματική;
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει μία επέμβαση για όλους τους ασθενείς. Η απόφαση για το ποια επέμβαση είναι κατάλληλη θα παρθεί, σε συνεννόηση πάντα με τον ασθενή, και μετά από την σύμφωνη γνώμη της ομάδας της χειρουργικής της παχυσαρκίας, που εκτός από τον χειρουργό, αποτελείται από γαστρεντερολόγο, διατροφολόγο και ψυχολόγο.

Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά την επέμβαση;
Ο ασθενής σηκώνεται τη ίδια μέρα και έχει γρήγορη ανάρρωση. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο ασθενής είναι να ακολουθήσει το μετεγχειρητικό πρόγραμμα διατροφής, να μην τρώει γλυκά, να περπατάει και να γυμνάζεται πάντα σύμφωνα με τη συμβουλή του ιατρού του. Η απώλεια βάρους επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του και βελτιώνει επί μέρους προβλήματα υγείας πού πιθανόν να προκάλεσε η παχυσαρκία.

Copyright © 2024 fafoulakis.gr

  Powered by