Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Φαφουλάκης Φραγκίσκος - Γενικός χειρουργός

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc
Γενικός χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η συγγραφέας Υγείας και δημοσιογράφος, Ιωάννα Λάκα συνάντησε τον γενικό χειρουργό κ Φραγκίσκο Φαφουλάκη και συζήτησαν για την λαπαροσκοπική χειρουργική και τις εφαρμογές της.

Ερ: Κύριε Φαφουλάκη, η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει γίνει πλέον κομμάτι της ζωής σας (των χειρουργών) και της δικής μας (των ασθενών). Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε λαπαροσκοπική χειρουργική;

Απ: Η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ελάχιστα, δηλαδή, επεμβατική χειρουργική, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αν όχι τη σημαντικότερη εξέλιξη στον τομέα της γενικής χειρουργικής. Θεωρείται δε, από πολλούς τόσο σημαντικός σταθμός στην πρακτική της χειρουργικής, όσο και η εισαγωγή της αναισθησίας και της αντιβίωσης.

Ερ: Η λαπαροσκοπικη χειρουργική καταγράφει σήμερα μία ευρεία γκάμα εφαρμογών. Θέλετε να μας απαριθμήσετε μερικές;

Απ: Βεβαίως, Αν και η λίστα των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σήμερα με την τεχνική της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι μεγάλη, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μερικές περιπτώσεις που συναντάμε καθημερινά, όπως η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης και η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.

 Ερ: Πως διενεργείται μια λαπαροσκοπική επέμβαση;

 Απ: Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι ένας τύπος επέμβασης που επιτρέπει στον ο χειρουργό να εισέρχεται στην κοιλιακή χώρα, χωρίς να πραγματοποιεί μεγάλες τομές, γι΄αυτό είναι γνωστή διεθνώς ως (keyhole surgery).

 Ερ: Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής για τον ασθενή;

Απ: Οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται με τη τεχνική της λαπαροσκόπησης παρουσιάζουν μεταξύ άλλων μικρότερο χειρουργικό τραύμα, μικρότερη απώλεια αίματος, ελαττωμένο μετεγχειρητικό πόνος καθώς και γρηγορότερη ανάρρωση, άρα και έξοδο από το νοσοκομείο, αλλα και επάνοδο στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες και κατά συνέπεια μικρότερο κόστος νοσηλείας.

 Ερ: Η πρώτη λαπαροσκοπική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε ήταν μια χολοκυστεκτομή. Σήμερα τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χολοκυστετκομή;

Απ: Η χολοκυστεκτομή μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλούν οι πέτρες στη χολή, καθώς οι συντηρητικές θεραπείες, όπως η τροποποίηση της δίαιτας, πολλές φορές δεν αποδίδουν. Οι περισσότεροι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, επιστρέφουν στο σπίτι την επόμενη μέτρα, ενώ σε μερικές μέρες θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία και να ακολουθήσουν το γνωστό καθημερινό τους πρόγραμμα.

 Ερ: Η επιδιόρθωση των κηλών με τη λαπαροσκοπική μέθοδο αποτελεί επέμβαση ρουτίνας;

 Απ: Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί τη σύγχρονη απάντηση και στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των κηλών. Πλεονεκτήματά της η αποκατάσταση του προβλήματος με μικρές τομές, η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και η επάνοδός του σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 Ερ: Μιλάμε, λοιπόν, για μια καταξιωμένη μέθοδο τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού…

Απ: Ακριβώς. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε κέντρα που είναι στελεχωμένα με ειδικά εκπαιδευμένη και έμπειρη χειρουργική ομάδα και διαθέτουν τον κατάλληλο λαπαροσκοπικό και αναισθησιολογικό εξοπλισμό.

Copyright © 2024 fafoulakis.gr

  Powered by