Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Φαφουλάκης Φραγκίσκος - Γενικός χειρουργός

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc
Γενικός χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κήλες

Τι είναι η κήλη;
Πρόκειται για την προβολή κάποιου εσωτερικού οργάνου από κάποιο ασθενές σημείο του μυικού κοιλιακού τοιχώματος. Η κήλη εμφανίζεται ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο του ασθενούς. Τα σημεία, στα οποία συναντάται συχνότερα η κήλη, είναι η βουβωνική χώρα, ο ομφαλός και μηριαίος δακτύλιος. Οι μετεγχειρητικές κήλες εμφανίζονται σε μία προϋπάρχουσα τομή από προηγούμενο χειρουργείο.
Οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται η κήλη είναι οι εξής:
• Aνατασσόμενη
• Mη ανατασσόμενη
• Περισφιγμένη

 

Που οφείλεται η προβολή προς τα έξω των ενδοκοιλιακών οργάνων;
Η προβολή προς τα έξω των ενδοκοιλιακών οργάνων οφείλεται στην αυξημένη πίεση που υπάρχει κατά την καθημερινή δραστηριότητα του σώματος.
Οι κύριες αιτίες εμφάνισης της κήλης είναι:
– Κάποιος τραυματισμός
– Διαρκής ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. λόγω βήχα)
– Άρση βάρους
– Συγγενής προδιάθεση

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Αρχικά τα συμπτώματα δεν είναι έντονα. Συνήθως οι ασθενείς παρατηρούν καποιο εξόγκωμα που τους προκαλεί ενόχληση. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα με την σωματική άσκηση αλλά και τον βήχα. Η φυσική εξέλιξη της κήλης είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της, αποτέλεσμα της αύξησης του μυϊκού ανοίγματος, με επακόλουθη μεγαλύτερη προβολή προς τα έξω ενδοκοιλιακού σπλάχνου.
Κύρια Συμπτώματα:
– πόνος
– καυσαλγία

Υπάρχουν επιπλοκές;
Η επιπλοκή μίας κήλης έγκειται στην περίσφιγξη, κατά την οποία το μυϊκό άνοιγμα εγκλωβίζει το προς τα έξω προβάλλον σπλάχνο με επακόλουθη απόφραξη αυτού. Η απόφραξη προκαλεί εμετούς, οξύ κοιλιακό πόνο, διάταση κοιλιάς. Η επιπλοκή αυτή, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.

Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία της κήλης έγκειται στην χειρουργική αποκατάσταση της. H επέμβαση δεν έχει σκοπό να αφαιρεθεί η κήλη, αλλά ουσιαστικά να «ξαναμπεί» στη θέση του το όργανο που προβάλλει και να κλειστεί το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα με τη χρήση πλέγματος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την ανοιχτή μέθοδο ή λαπαροσκοπικά, με την λαπαροσκοπική μέθοδο να πλεονεκτεί καθώς σχετίζεται με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση.

 

 Copyright 2024 © fafoulakis.gr

  Powered by