Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αιμορροΐδες-Συρίγγια (θεραπεία laser)

Η αιμορροϊδοπάθεια παρουσιάζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Και δυστυχώς η πλειοψηφία των παθόντων την παραμελεί. Πολλοί είναι οι ασθενείς που υπομένουν την αιμορραγία και τον πόνο, φοβούμενοι ίσως τις επιπλοκές από μία τέτοια επέμβαση. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια και οι παλιές τεχνικές, έχουν πια πάψει να χρησιμοποιούνται και την θέση τους έχει πάρει η επαναστατική τεχνική της χρήσης Laser.

Η αιμορροϊδοπλαστική με Laser είναι μία πρωτοποριακή και, κυρίως, ανώδυνη μέθοδος, ελάχιστα επεμβατική, που διαρκεί λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά και διενεργείται υπό ελάχιστη αναισθησία ή μέθη. Είναι η μόνη τεχνική που παρεμβαίνει απευθείας στο αιμορροϊδικό πλέγμα, προκαλώντας την οριστική συρρίκνωση του, χωρίς να θίγει ούτε στο ελάχιστο το βλεννογόνο του εντέρου και χωρίς να αφήνει μετεγχειρητικές ουλές εντός του πρωκτού. Πραγματοποιείται με τη χρήση Laser εφαρμόζοντας με ομοιόμορφο και απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο την ενέργεια Laser στον υποβλεννογόνιο ιστό προκαλώντας άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού όζου. Η συνολική θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά διαφυλάσσοντας απόλυτα τον βλεννογόνο και το σφικτήρα. Μετά από μερικές ημέρες δημιουργείται νέος συνδετικός ιστός που διατηρεί τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια» λειτουργικά ενώ ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με την χρήση Laser είναι η πιο εξελιγμένη τεχνική από τις λεγόμενες ανώδυνες , η οποία ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές και παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα μηδενίζει τις υποτροπές. Είναι μακράν η ασφαλέστερη θεραπεία ακόμη και σε ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα ή σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή. Η θεραπεία γίνεται χωρίς διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων. Μετά την αιμορροϊδοπλαστική με Laser δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες του. Υπό αυτή την έννοια, μην διστάζετε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, απαλλάσσοντας το σώμα σας από τις προβληματικές αιμορροΐδες. Είναι υπόθεση λίγων μόνο λεπτών, που γίνεται μέσα από μία απλή, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη διαδικασία, η οποία σας εξασφαλίζει οριστική λύση.

Η αιμορροϊδοπλαστική με Laser παρουσιάζει μία σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή. Καταρχάς, είναι μια απλή, σύντομη, εντελώς ανώδυνη και ασφαλής επέμβαση. Έχει οριστικό αποτέλεσμα χωρίς καν να αφήνει ουλές αφού δεν γίνονται ράμματα, προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες, με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Τελευταίο αλλά όχι υποδεέστερο, είναι το γεγονός ότι το κόστος της θεραπείας είναι συγκριτικά μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Μετά την αφαίρεση των αιμορροΐδων, πόνος δεν υπάρχει, με τις σύγχρονες μεθόδους ο πόνος απουσιάζει. Μετά την επέμβαση το μόνο που  προσέχουμε είναι η διατροφή μας. Αρκετές φυτικές ίνες και υγρά για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Η καλύτερη πρόληψη για τις αιμορροΐδες είναι να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή, συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών. Στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας αν προσθέσουμε τη μικρή διάρκεια παραμονής στην τουαλέτα και το πλύσιμο με αρκετό νερό, στο τέλος της κένωσης θα συμβάλουμε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Copyright © 2023 fafoulakis.gr

  Powered by

Copyright ©2023 fafoulakis.gr

  Powered by