Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Χολολιθίαση

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το συκώτι σας και περιλαμβάνει το πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο.

Ασυνήθιστο φούσκωμα και δυσπεψία ή ακόμη αιφνιδιαστικές διαταραχές στην πέψη, πόνος στην κοιλιά από μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες, είναι πιθανό να υποδεικνύουν πέτρες στην χολή, «χολολιθίαση» όπως είναι η επιστημονική της ονομασία. Αν και δύο στις τρεις περιπτώσεις δεν «δίνουν» συμπτώματα όπως αυτά, πέτρες στην χολή αναπτύσσονται συνήθως λόγω κληρονομικότητας, παχυσαρκίας, διαβήτη ή μεγάλης απώλειας βάρους.

Οι χολόλιθοι-πέτρες- στη χολή είναι στερεές αποθέσεις πεπτικού υλικού στην χοληδόχο κύστη. Το δε, μέγεθός τους ποικίλει από εκείνο των κόκκων της άμμου έως εκείνο της μπάλας του γκολφ. Ακόμη, μερικοί άνθρωποι σχηματίζουν έναν χολόλιθο, ενώ κάποιοι άλλοι πολλούς χολόλιθους ταυτόχρονα.

Ο χειρουργός είναι πιθανό να σας συστήσει χολοκυστεκτομή αν έχετε χολόλιθους (πέτρες) στη χοληδόχο κύστη ή στον χοληφόρο πόρο, φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) ή μεγάλους πολύποδες στη χοληδόχο.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης –χολοκυστεκτομή αποτελεί επέμβαση ρουτίνας για τον έμπειρο χειρουργό. Μάλιστα, η λαπαροσκοπική χειρουργική κάνει τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα για τον ασθενή, καθώς η ανάρρωση είναι ταχύτερη και ο πόνος μικρότερος, όπως επίσης μειώνονται κατά πολύ και οι επιπλοκές. Οι περισσότεροι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, επιστρέφουν στο σπίτι την επόμενη μέτρα, ενώ σε μερικές μέρες θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία και να ακολουθήσουν το γνωστό καθημερινό τους πρόγραμμα.

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Copyright © 2023 fafoulakis.gr

  Powered by

Copyright ©2023 fafoulakis.gr

  Powered by