Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα

Το ενδοκρινές σύστημα είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς ελέγχει τη διατήρηση της ομοιόστασης και της σταθερότητας του σώματος μας. Αποτελείται από την υπόφυση, τον υποθάλαμο, το θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς, το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, και τέλος το γεννητικό σύστημα (όρχεις και ωοθήκες αντίστοιχα). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ενδοκρινούς συστήματος έγκειται στην αλληλεξάρτηση του με το νευρικό σύστημα.

Ο θυρεοειδής αδένας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο ενδοκρινές σύστημα του οργανισμού. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν τη λειτουργία πολλών συστημάτων, όπως είναι το νευρικό, το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό και το μυοσκελετικό. Η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα είναι καλοήθεις, ενώ σπανιότερα είναι πιθανό να υπάρξουν περιστατικά με κακοήθεια. Οι όζοι του Θυρεοειδούς Αδένα εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες. Κατά τη διάγνωση τους πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η φύση όλων των όζων, η παραγωγή θυρεοεδικών ορμονών, το μέγεθος αλλά και η θέση του.

Ο καρκίνος του θυρεοειδή παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης σε σχέση με παλαιότερα. Σε μεγάλο, όμως, βαθμό οι περισσότεροι τύποι θυρεοειδικού καρκίνου θεραπεύονται πλήρως. Κάποιοι από του παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι το οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικού καρκίνου αλλά και η έκθεση σε ακτινοβολία. Υπάρχουν τέσσερις βασικές μορφές του καρκίνου του θυρεοειδούς:  το θηλώδες καρκίνωμα, το θυλακιώδες καρκίνωμα, ο αναπλαστικός καρκίνος και  το μυελοειδές καρκίνωμα.

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως σε νέες γυναίκες και είναι τα θηλώδη καρκινώματα. Ακολουθούν τα θυλακιώδη καρκινώματα, τα οποία ανέρχονται στο 15% όλων των τύπων του θυρεοειδικού καρκίνου και εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Η πρόληψη για τις παθήσεις του θυρεοειδούς έγκειται στην αυτοεξέταση, στην κλινική εξέταση από τον ιατρό μας, στο υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς και σε αιματολογικές εξετάσεις.

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Copyright © 2023 fafoulakis.gr

  Powered by

Copyright ©2023 fafoulakis.gr

  Powered by