Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Χειρουργική Μαστού

Το χειρουργείο του καρκίνου του μαστού αποτελεί ιδιαίτερο χειρουργείο, καθώς ενώ είναι το πρώτο βήμα για την θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, την ίδια ώρα «τραυματίζει» τη γυναικεία θηλυκότητα, τη γυναικεία σεξουαλικότητα, τον συναισθηματικό κόσμο της ασθενούς. Η σύγχρονη χειρουργική μαστού δεν «πολεμά» μόνο τον καρκίνο του μαστού αλλά και τους μετεγχειρητικούς φόβους και τα άγχη για τη γυναικεία εικόνα, την καθημερινή τους εμφάνιση και τη γυναικεία φύση εν γένει.

Συνυφασμένη με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση μαστού, μια επέμβαση με διαφορετικούς τύπους. Στο πεδίο της χειρουργικής μαστού, η οποία αποτελεί την κατεξοχήν θεραπεία του καρκίνου του μαστού, έχει σημειωθεί τεράστια εξέλιξη την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες που βιώνουν αυτή την εμπειρία, οι οποίες δεν βρίσκονται αντιμέτωπες μόνο με σωματικό, αλλά και με συναισθηματικό ακρωτηριασμό, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια στο παρελθόν.

Η χειρουργική επέμβαση του καρκίνου του μαστού διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους: Τη συντηρητική χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρείται μόνο ο όγκος, η οποία τείνει να είναι η επικρατέστερη επιλογή σήμερα και την μαστεκτομή, όπου αφαιρείται ολόκληρο το στήθος. Ο χειρουργός θα συστήσει την επέμβαση που απαιτείται σε κάθε γυναίκα, αφού προχωρήσει στην αποκαλούμενη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού, την οποία καθορίζουν παράγοντες όπως η έκταση και η εξάπλωση της βλάβης. Το θεραπευτικό σχήμα πλέον εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.

Η  σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού είναι ιδιαίτερα σημαντική, ως κριτήριο  που θα αποτελέσει τη βάση για τη μελέτη της θεραπείας, δίνοντας παράλληλα και την πρόγνωση. Τα στάδια του καρκίνου του μαστού  βάσει της ταξινόμησης TNM της American Jiont Commitee, είναι τέσσερα. Στην ταξινόμηση αυτή ο καρκίνος του μαστού σταδιοποιείται ανάλογα με το μέγεθος του πρωτοπαθούς όγκου (Τ), την προσβολή των μασχαλιαίων λεμφαδένων (Ν) και την παρουσία ή μη μεταστάσεων (Μ).

Στις γυναίκες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει τη χειρουργική επέμβαση συντήρησης του μαστού ή την μαστεκτομή, Το πλεονέκτημα της πρώτης επιλογής είναι ότι διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος του μαστού. Σε πολλές περιπτώσεις παράλληλα με την μαστεκτομή προγραμματίζεται και η επέμβαση αποκατάστασης του μαστού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρουργική επέμβαση συντήρησης μαστού, η οποία ακολουθείται από ακτινοθεραπεία είναι εξίσου επιτυχής με την ολική μαστεκτομή στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Σημαντικό κεφάλαιο στη χειρουργική του καρκίνου του μαστού αποτελεί η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή, η οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποκαθιστά παράλληλα την «πληγωμένη» ψυχολογία και, την αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Η επανορθωτική επέμβαση μετά τη μερική ή την ολική μαστεκτομή μπορεί πλέον να γίνει σε χειρουργείο ταυτόχρονα ή μεταγενέστερα, ανάλογα με την επιθυμία και την κατάσταση της υγείας της ασθενούς, καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές των θεραπόντων ιατρών.

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Copyright © 2023 fafoulakis.gr

  Powered by

Copyright ©2023 fafoulakis.gr

  Powered by