Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παθήσεις παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο συχνότερος καρκίνος του πεπτικού συστήματος, ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες. Οι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο παχέος εντέρου δεν είναι καθορισμένοι. Συνήθως συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα των περιστατικών παχυσαρκίας, την ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή. Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου ποικίλλουν, μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα. Αλλαγή στις συνήθειες αφόδευσης. Επιμένουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Απώλεια βάρους ή αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 και μπορεί να οφείλεται είτε σε κληρονομικότητα είτε σε άλλους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου. Σίγουρα η κακή διατροφή και η παχυσαρκία είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Για αυτό υπενθυμίζουμε πάντα τον προληπτικό έλεγχο, ειδικά σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό οικογενειακό ιστορικό.

Ο ειδικός ιατρός λαμβάνοντας το ιστορικό της υγείας σας, θα πραγματοποιήσει αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι η δακτυλική εξέταση του εντέρου, αναλύσεις αίματος και κοπράνων και η ακτινογραφία θώρακος.  Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να ακολουθήσουν και συνήθως είναι: η πρωκτοσκόπηση/σιγμοειδοσκόπηση, η κολονοσκόπηση, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

Η βασική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται με την χειρουργική επέμβαση.  Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να γίνει  συνδυασμός ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Η θεραπεία που χορηγείται εξαρτάται από το στάδιο της διάγνωσης του καρκίνου, δηλαδή το μέγεθος, την θέση και την επέκταση του όγκου, που αποτελούν τα κύρια ευρήματα της χειρουργικής επέμβασης και της κυτταρολογικής εξέτασης του όγκου.

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Copyright © 2023 fafoulakis.gr

  Powered by

Copyright ©2023 fafoulakis.gr

  Powered by