Παπακυριαζή 13 - 41222 - Λάρισα

Αχιλλέως 9 - 40300 - Φάρσαλα

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κήλες

Η κήλη είναι η παθολογική κατάσταση, ένα “εξόγκωμα” που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος μέσα από μία τρύπα ή από ένα χαλαρό σημείο των κοιλιακών τοιχωμάτων. Οι κήλες μπορεί να είναι α) ανατασσόμενες, των οποίων  το περιεχόμενό ανατάσσεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα, είτε αυτόματα είτε με τη βοήθεια χειρισμών, β)μη ανατασσόμενες, των οποίων  το περιεχόμενό δεν μπορεί να επανέλθει στην περιτοναϊκή κοιλότητα, συνήθως λόγω ύπαρξης ιδιαίτερα στενού αυχένα, ή γ)περισφιγμένες, όπου διαταράσσεται η αιμάτωση του περιεχομένου τους, με αποτέλεσμα το σπλάγχνο που "βγαίνει" να εμφανίζει αρχικά σημεία ισχαιμίας και εν τέλει αποτέλεσμα τη ρήξη του και την πρόκληση περιτονίτιδας.

Οι συχνότερες αίτιες που προκαλούν την εμφάνιση κηλών είναι η παχυσαρκία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο χρόνιος βήχας, η χρόνια βαριά άσκηση και άρση μεγάλου βάρους.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω παραγόντων είναι η χρόνια αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Επίσης, η εμφάνιση της κήλης συνδέεται με τις διαταραχές της σύνθεσης του κολλαγόνου.

Για την αποκατάσταση των κηλών συνήθως προτείνεται η χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχουν ιατρικοί ή φυσικοί περιορισμοί στη δραστηριότητα μετά από μια χειρουργική αποκατάσταση κήλης. Πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, να περπατάτε, να ανεβαίνετε σκάλες, να έχετε σεξουαλική επαφή, να ασκείστε, αρκεί να μην προκαλέσετε τραυματισμό.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί τη σύγχρονη απάντηση και στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των κηλών. Πλεονεκτήματά της είναι η αποκατάσταση του προβλήματος με μικρές τομές, η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και η επάνοδός του σύντομα στις καθημερινές δραστηριότητες.

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Copyright © 2023 fafoulakis.gr

  Powered by

Copyright ©2023 fafoulakis.gr

  Powered by